PENTINGNYA MEDICAL CARD PADA MASA KINI!!!

Zaman sekarang pelbagai penyakit baharu yang muncul. Ini tidak termasuk penyakit yang kebiasaan dihidapi apabila umur semakin senja. Penyakit ini datang hasil daripada pemakanan rakyat Malaysia.

Malaysia antara negara tertinggi statistik rakyatnya yang obesiti. Antara faktor utama penyebab obesiti adalah daripada segi pemakanan. Malaysia juga antara negara yang mempunyai restoran makanan segera tertinggi.

Rakyat Malaysia yang kurang menitikberatkan bersenam menyumbang kepada kenaikan kadar penyakit yang dihidapi oleh rakyat Malaysia. Apabila kadar rakyat Malaysia yang menghidapi penyakit tinggi menyebabkan penggunaan hospital kerajaan turut menjadi tinggi.

Ini menyebabkan kesesakan di hospital kerajaan dan pesakit perlu menunggu giliran yang lama bagi mendapatkan rawatan dan pesakit kritikal akan didahulukan.

Oleh itu, pentingnya medical card sebagai pilihan kepada rakyat Malaysia untuk mendapatkan rawatan hospital swasta yang lebih pantas dan selesa.

Perkongsian pengalaman daripada facebook Amirul Faiz mengenai pentingnya medical card pada masa kini dibawah.

Faiz nak share satu kes kawan Faiz mengenai claim takaful satu company nie. Dibawah nie kronologi kes yang berlaku kepada kawan Faiz bernama Alif (bukan nama sebenar).

Check it out

KRONOLOGI

30 Jun 2019

Pada pukul 8.20 pm Faiz dapat mesej daripada kawan yang bertanya jika demam panas boleh pakai medical card atau tidak untuk menerima rawatan di hospital swasta. Faiz maklumkan bahawa boleh jika ianya memerlukan untuk admit atau surgery. Then, kwan Faiz pon diam tanpa reply.

Whatsapp Faiz dengan clientnya

Pada pukul 10.50 pm Faiz menerima panggilan daripada no yang tidak dikenali yang menyatakan bahawa beliau adalah waris Alif dan Alif telah admit wad di Putra Medical Centre Alor Setar. Waris Alif menyatakan yang Alif telah masuk wad setelah menunjukkan medical card beliau.

01 Julai 2019

Pukul 6.46 am Faiz whatsapp waris Alif untuk bertanya mengenai keadaan Alif dan juga ingin uruskan pengeluargan GL untuk Alif. Alhamdulillah urusan GL dikeluarkan pada hari itu juga serta Alif menerima rawatan selesa di hospital swasta.

Alif baru bermula takaful beliau pada bulan Februari 2019 dengan RM170 sebulan.

03 Julai 2019

Faiz telah bertanya keadaan Alif dan waris Alif menyatakan bahawa Alif telah discharge hospital semalam. Total bil yang dikenakan adalah sebanyak RM 2,151 dan Alif tidak mengeluarkan sebarang kos dan tiada ko-takaful dikenakan. 100% ditanggung pihak takaful.

Kesimpulannya

1. Dengan bayaran takaful baru sahaja RM680 (4 bulan) beliau telah dapat rawatan yang berharga lebih RM2K

2. Walaupun admit selama 2 hari total admit wad lebih daripada 2k. Ditanggung sepenuhnya oleh pihak takaful.

3. Penyakit dan musibah tidak mengenal waktu dan usia. Siapa sangka kita muda dan sihat akan ditimpa sakit dan memerlukan rawatan di wad.

4. Sakit adalah satu signal badan untuk berehat sementara daripada bekerja maka hospital swasta adalah pilihan terbaik kerana cepat dan selesa.

5. Alif diatas merupakan client takaful Faiz yang baru berusia 24 tahun selain mendapat manfaat medical card beliau turut mendapati.

i. Manfaat hibah dan lumpuh kekal RM200k

ii. Penyakit Kritikal RM 30k

iii. Medical card unlimited lifetime

iv. Waiver (pengecualian bayaran apabila lumpuh kekal atau penyakit kritikal)

v. Cash Value

Berminat mendapatkan quotation PERCUMA boleh tekan dibawah :-

Share:

Author: cikgukew

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *