Syarikat takaful ‘A’ lebih mudah claim berbanding syarikat takaful ‘B’. Betul ke?

Mesti korang yang baru nak amik takaful atau insuran tak tahu nak amik syarikat yang mana. Tambahan terdapat berbelas syarikat takaful dan insuran di Malaysia.

Mari kita baca daripada Tuan Mohamad Aminul Faezi tentang claim ini. Beliau merupakan HOD Admission yang menguruskan claim-claim klien di Hospital.

1.Insuran adalah HARAM!

Just knowledge sharing ya. Sekali lagi nak kabor insuran adalah haram. Takaful dah ada, maka bukan lagi pilihan untuk memilih antara insuran atau Takaful.

Menda halal ada buat pelik pergi ambil menda har buat apa!

Seringkali point utama perbandingan digunakan ejen insuran untuk menggalakkan masyarakat mengambil insuran adalah kerana claim lebih mudah.

2. Claim medikal kad ( Insuran vs Takaful )

Sebenarnya korang jangan tertipu kalau ejen insuran kata Takaful ni susah claim. Ini fakta dia !

Di Malaysia, biasanya urusan claim medikal kad tidak dilakukan secara terus oleh operator sebaliknya di sub kan kepada pihak ke-3, iaitu syarikat yang mana memang tujuan dia ditubuhkan hanyalah untuk menguruskan claim berkaitan kos rawatan.

Nama dia adalah Third Party Administrator (shortform dia TPA). Di Malaysia ada banyak syarikat TPA ni, yang biasa biasa kita dengar seperti PMcare, Micare , Mediexpress dan sebagai nya.

3. Takaful dan Insuran melantik TPA yang sama.

Mari saya bawakan contoh. Ini untuk polisi individu ya.

  • Zurich Takaful dan Zurich Insurance menggunakan IHP sebagai TPA,
  • Takaful Ikhas menggunakan mediexpress begitu juga Axa Affin Insrance,
  • STMB menggunakan Micare begitu juga Tokio Marine insurance,
  • Hong Leong MSIG Takaful dan Hong Leong Insurance menggunakan Asia Assistance sebagai TPA,
  • PruBSN Takaful dan Prudential Assurance Malaysia Berhad ( PMAB ) kedua dua menggunakan prudential Hospital Alliance Services (HAS) sebagai TPA,
  • AIA Public Takaful dan AIA insurance kedua dua juga menggunakan AIA healthcare services sebagai TPA mereka,
  • AmMetlife Takaful menggunakan compumed Service begitu juga MSIG Insurance.

Dan contoh contoh ni masih panjang lagi ya sahabat sahabat sekalian.

4. TPA menggunakan standard mereka yang sama dalam proses kelulusan GL atau reimbursement untuk Insuran mahupun Takaful.

Nah, kalau kedua dua insurance dan takaful menggunakan TPA SAMA, standard kelulusan claim yang SAMA , soal selidik pengesahan yang SAMA, mari mana nya cerita medikal kad insuran lebih senang lulus GL?

Jadi kesimpulannya teori insuran mudah claim, takaful susah claim teori yang tidak valid pun. Medikal kad insuran ke, takaful ke sama je proses dia.

In fact antara among operator takaful sekalipun ( let say ada ejen kata plan dia senang claim, plan orang lain susah claim ) memang standard je proses apply gl dan claim.

Cuma diakui pengalaman claim berbeza antara seorang dengan seorang yang lain. Ada yang tak sampai 10 minit dah dapat, ada yang dah nak discharge baru dapat.

No worries, sepanjang saya kerja, saya pernah merasai situasi ni daripada semua TPA. Beliau sudah uruskan banyak claim dan menurut beliau mana-mana company takaful ni sama sahaja bila melibatkan claim.

Nasihat ambil lah takaful sebagai sebahagian pengurusan kewangan anda. Elakkan terjebak dengan Insuran. Sekiranya masih sihat, usia muda tetapi terambil insuran berpindah lah kepada takaful.

Saya mempunyai akses untuk dapatkan quotation dari pelbagai syarikat takaful yang ada di Malaysia khusus untuk bantu anda. Tiada bias terhadap satu company sahaja.

Dalam malaysia ada berbelas syarikat Takaful jadi untuk memudahkan anda saya sendiri akan senarai pendekkan kepada 3 yang terbaik dan yang termurah tetapi coverage adalah tinggi.

Mudah kan? Jangan risau.. tiada risiko, semuanya percuma khusus untuk bantu anda…

Klik di bawah sekarang untuk dapatkan segera…

Share:

Author: cikgukew

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *